“GIOVANI SINU”
The “SINU Young” Working Group was created in 2017 with the intention of bringing together young Members (under 40 years of age) coming from academia, research centers and freelance nutritionists. The main goals are to promote training, networking, and research to concretize the ideas, proposals and needs of young Members. It aims to outline a specific role for young people within the life and activities of the Scientific Society and to meet the training and research needs of young Members, an essential result for the Society’s activity.
The main activities of the Working Group are:
Management of the Society’s social media channels:
Scientific Publications
- Cutroneo et al. (2022). Nutritional Quality of Meat Analogues: Results From the Food Labelling of Italian Products (FLIP) Project. Frontiers in Nutrition, 9: 852831
- Dall’Asta et al. (2022). Nutritional Quality of Wholegrain Cereal-Based Products Sold on the Italian Market: Data from the FLIP Study. Nutrients, 14:798.
- Martini et al. (2021). Breakfast Cereals Carrying Fibre-Related Claims: Do They Have a Better Nutritional Composition Than Those without Such Claims? Results from the Food Labelling of Italian Products (FLIP) Study. Foods, 10:2225.
- Angelino et al. (2021). Comparison of the Nutritional Quality of Branded and Private-Label Food Products Sold in Italy: Focus on the Cereal-Based Products Collected From the Food Labeling of Italian Products Study. Frontiers in Nutrition, 8:660766.
- Dello Russo et al. (2021). Nutritional Quality of Pasta Sold on the Italian Market: The Food Labelling of Italian Products (FLIP) Study. Nutrients, 13:171.
- Angelino et al. (2020). Analysis of Food Labels to Evaluate the Nutritional Quality of Bread Products and Substitutes Sold in Italy: Results from the Food Labelling of Italian Products (FLIP) Study. Foods, 9:1905.
- Angelino et al. (2020). Nutritional quality of plant-based drinks sold in Italy: the Food Labelling of Italian Products (FLIP) study. Foods, 9:682.
- Dall’Asta et al. (2020). The Nutritional quality of organic and conventional food products sold in Italy: Results from the food labelling of Italian products (FLIP) Study. Nutrients, 12:1273.
- Dall’Asta et al. (2020). Evaluation of nutritional quality of biscuits and sweet snacks sold on the Italian market: The Food Labelling of Italian Products (FLIP) study. Public Health Nutrition, 23:2811-2818.
- Rosi et al. (2020). Validation of a General and Sports Nutrition Knowledge Questionnaire in Italian Early Adolescents. Nutrients, 12:3121.
- Dinu et al. (2020). Effects of Popular Diets on Anthropometric and Cardiometabolic Parameters: An Umbrella Review of Meta-Analyses of Randomized Controlled Trials. Advances in Nutrition, 11:815-833.
- Angelino et al. (2019). Evaluation of the Nutritional Quality of Breakfast Cereals Sold on the Italian Market: The Food Labelling of Italian Products (FLIP) Study. Nutrients, 11:2827.
Participation in the monthly newsletter of the Society
Activities on the territory
- 2020 – 2022. Collaborazione con la Yakult Academy – Comunicazione scientifica in rete: opportunità e criticità nelle dinamiche social
- 2021. Collaborazione con il Settore Giovanile Scolastico FIGC in progetti di formazione sull’alimentazione
- 2019. Partecipazione al Torneo Ravano – Coppa Paolo Mantovani per promuovere una corretta alimentazione nei bambini in età scolare
- 2018. Collaborazione con l’iniziativa Assietta Baby Cup, Comune di Sestriere
- 2018. Summer School SINU
The SINU Young Group is composed of:
Monica Dinu, Università degli Studi di Firenze (Coordinatore)
Cinzia Ferraris, Università degli Studi di Pavia (Vice-coordinatore)
Sofia Lotti, Università degli Studi di Firenze (Segretario)
Donato Angelino, Università degli Studi di Teramo
Camilla Barbero Mazzucca, Università degli Studi del Piemonte Orientale
Stefano Bernardi, Libero professionista, Crema
Elena Bertolotti, Università degli Studi di Parma
Letizia Bresciani, Università degli Studi di Parma
Beatrice Biasini, Università degli Studi di Parma
Michela Bulgari, Libero professionista, Brescia
Damiano Callegaro, Università degli Studi di Parma
Irene Celestre, Libero professionista, Firenze
Elena Chiarello, Università di Bologna (sede di Cesena)
Iolanda Cioffi, Università degli Studi di Milano
Lara Costantini, Università degli Studi della Tuscia
Giovanna D’Abbronzo, Università degli Studi di Napoli Federico II
Margherita Dall’Asta, Università Cattolica del Sacro Cuore, Piacenza
Ramona De Amicis, Università degli Studi di Milano
Perla Degli Innocenti, Università degli Studi di Parma
Cristian Del Bo’, Università degli Studi di Milano
Valeria Deon, Barilla, Parma
Andrea Devecchi, Università degli Studi di Torino
Di Lauro Manuela, Università degli Studi di Roma Tor Vergata
Olivia Di Vincenzo, Università degli Studi di Napoli Federico II
Simona Esposito, IRCCS Neuromed, Pozzilli (IS)
Simona Fiorini, Università degli Studi di Pavia
Alice Fognani, Libero professionista, Arezzo
Vincenza Gianfredi, Università degli Studi di Milano
Annalisa Giosuè, Università degli Studi di Napoli Federico II
Justyna Godoś, Università degli Studi di Catania
Monica Guglielmetti, Università degli Studi di Pavia
Alessandro Leone, Università degli Studi Milano
Anna Maria Londero, Libero professionista, Firenze
Maria Pia Madarena, Libero professionista, Firenze
Laura Malandrino, Università di Camerino
Mirko Marino, Università degli Studi Milano
Giulia Marrone, Università degli Studi di Roma Tor Vergata
Valentina Membrino, Università Politecnica delle Marche
Vincenzo Migliaccio, Università degli Studi di Salerno
Cristina Mignogna, Università degli Studi di Parma
Stefania Moccia, Istituto di Scienze dell’Alimentazione, CNR, Avellino
Valentina Monteverdi, Madegus, Parma
Martina Moretton, Università degli Studi di Udine
Alessia Moroni, Università degli Studi di Torino
Antonia Napoletano, Università degli Studi di Firenze
Imma Nettore, Università degli Studi di Napoli Federico II
Giuditta Pagliai, Università degli Studi di Firenze
Gaetana Paolella, Università degli Studi di Salerno
Elisa Proietti, Università degli Studi di Genova
Federica Quintiero, Università degli Studi di Pavia
Marco Rendine, Università degli Studi di Milano
Alice Rosi, Università degli Studi di Parma
Emilia Ruggiero, IRCCS Neuromed, Pozzilli (IS)
Paola Sabino, Libero professionista, Roma
Riccardo Tagliaboschi Casella, Libero professionista, Roma
Marta Tristan Asensi, Università degli Studi di Firenze
Giorgia Vici, Università degli Studi di Camerino
Valentina Vinelli, Università degli Studi di Milano
Marilena Vitale, Università degli Studi di Napoli Federico II